Over ons

Paardrijden
SPG Oost Achterhoek biedt de mogelijkheid tot paardrijden voor mensen met een beperking waarbij plezier en ontspanning voorop staan. Naast plezier en ontspanning heeft het paardrijden ook therapeutische effecten, zoals het gebruik van spiergroepen die anders nauwelijks worden aangesproken. Ook worden het zelfbewustzijn, het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van de ruiters versterkt door omgang met paard, mede ruiters, vrijwilligers en instructie.

De stichting beschikt over hulpmiddelen die het paardrijden beter mogelijk en comfortabeler maken, zoals een opstapperron, speciale dekjes en een klittenband-zadel. De paardrijlessen worden gegeven op woensdagmiddag, woensdagavond, vrijdagavond en zaterdagochtend. Meer informatie hierover is te vinden onder lessen. De lessen worden verzorgd door gediplomeerde instructrices en de ruiters worden persoonlijk begeleid door getrainde vrijwilligers. Er wordt gereden in kleine groepen, zodat elke ruiter voldoende aandacht en begeleiding krijgt en er aan persoonlijke doelen gewerkt kan worden. Er zijn ruiters die volledig zelfstandig rijden en ruiters die door meerdere vrijwilligers worden begeleid. Doelen en begeleiding door vrijwilligers worden door de instructie in overleg met de begeleider van de ruiter bepaald.

Mennen
Naast het paardrijden is het ook mogelijk om binnen de stichting te mennen. Net als bij het paardrijden, staan bij het mennen plezier en ontspanning voorop. Ook bij de menners worden het zelfbewustzijn, het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden versterkt door omgang met paard, vrijwilligers en de instructie.

Er zijn aangepaste menwagens, wat het voor de menners mogelijk maakt om met hun rolstoel in de menwagen te zitten. Ook zijn er voor de menners speciale teugels die het sturen van de paarden gemakkelijker maakt. Na een aantal keer oefenen, kan de menner met paard en wagen heerlijk op buitenrit! Menlessen vinden plaats op woensdagmiddag en zaterdagochtend in Groenlo en op de zaterdagochtend in Aalten. In overleg met de meninstructeur kan er eventueel op een andere dag gelest worden, zie ook lessen. De menlessen worden verzorgd door een enthousiaste en ervaren ploeg menners. Inmiddels rijden de menners in Groenlo met 2 koetsiers. En vanaf Winterswijl de Aalbrinkhoeve wordt er met 1 koetsier gemend. Mocht er een derde koetsier zich aanmelden met een mendiploma, dan kan het mennen verder uitbreiden. Wie het mennen een warm hart toedraagt is altijd welkom.

Bent u enthousiast geworden over het paardrijden en/of mennen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.