Onze geschiedenis

Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost-Achterhoek (SPG Oost Achterhoek) is opgericht in 1978 door de Lions Winterswijk. De stichting is lid van de landelijke Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) en de regionale Vereniging Paardrijden Gehandicapten Ondersteuning (VPGO).

Het is allemaal begonnen in manege Groot Duenk te Barlo met één instructrice, vier ruiters en vier vrijwilligers. Toen de manege werd opgeheven, is de stichting verhuisd naar manege ’t Marhulzen in Groenlo. Op initiatief van Jolanda Woordes en Isi Meekes kwam er in 2006 naast het paardrijden de mogelijkheid om te mennen. In 2009 heeft SPG Lichtenvoorde zich bij Groenlo gevoegd en gaan samen verder onder de naam SPG Oost Achterhoek.

In 2013 is de stichting verhuisd naar Hippisch Centrum de Achterhoek waar gebruikt werd gemaakt van de paarden en de locatie.

Na een aantal jaren begon de wens te ontstaan om eigen paarden aan te kopen en op te leiden. In 2022 was het zover en is de stichting verhuisd naar de Aalbrinkhoeve te Winterswijk. Het aantal eigen paarden staat op dit moment op 4. Er rijden ongeveer 50 ruiters bij de SPG. Naast het paardrijden wordt er gemend vanuit Winterswijk en Groenlo. Het aantal menners staat nu op 20. 

Het team van stichting omvat 3 instructrices paardrijden met een IPG diploma, 4 men instructeurs en 35 vrijwilligers. Samen zorgen zij ervoor dat alle ruiters en menners les krijgen op het niveau wat bij hen past.